Onze Jenaplanschool is een leef-werkgemeenschap van kinderen, stamgroepleiders en ouders/verzorgers. We hebben als gezamenlijk doel om de ontwikkeling van kinderen zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Ouders/verzorgers zijn daarbij weliswaar primair verantwoordelijk voor het opvoeden en de stamgroepleiders voor het leren, maar een deel van het opvoeden gebeurt op school en thuis wordt immers ook geleerd. Samen zijn wij een drie-eenheid waarin opvoeden en leren van groot belang is. Daarom is een goede samenwerkingsrelatie tussen de ouders/verzorgers en de stamgroepleiders essentieel. Kinderen laten opgroeien tot actieve en verantwoordelijke burgers is één van de doelen van ons onderwijs. Een actieve opstelling, betrokkenheid en verantwoordelijkheid van ouders/verzorgers en stamgroepleiders voor alles wat met de schoolgemeenschap te maken heeft geeft kinderen daarin een goed voorbeeld. Samen vormen wij een mini-maatschappij, samen zij wij Jenaplanschool Heerde!
Jenaplanschool Heerde streeft naar ouderbetrokkenheid 3.0 waarin zowel de school als ouders een gedeelde verantwoordelijkheid dragen voor de ontwikkeling van het kind. Van informeren naar samenwerken. We gaan hierbij uit van de ‘gouden’ driehoek: kind – ouders/verzorgers – school. Samen creëren wij de optimale omstandigheden voor de ontwikkeling en het leren van het kind. Wij vinden het belangrijk dat deze samenwerking en daarmee de communicatie wordt gevoerd vanuit onderling vertrouwen, verantwoordelijkheid en respect. We zijn gelijkwaardig en staan naast elkaar, we vertrouwen op elkaar en hebben een wederzijdse goede wil, we zijn samen verantwoordelijk en voelen ons verantwoordelijk. Daarbij waarderen we de verschillen, die mogen er zijn en die maken ons rijker. We doen ons best om de ander te zien en te begrijpen, en we doen wat nodig is zodat de ander ons kan begrijpen. Een goede communicatie tussen school en ouders/verzorgers doet het sociaal-emotioneel functioneren, de werkhouding en de schoolprestaties van het kind toenemen. Kortom samen optrekken in het belang van het kind.
Elke dag is er ruimte om elkaar te ontmoeten. Stamgroepleiders staan voor de kinderen en voor u als ouders/verzorgers klaar. Daarnaast vindt de communicatie plaats via onze speciale ouderapp Parro. Deze app is gekoppeld aan ons leerlingvolgsysteem Parnassys. Aan het begin van het schooljaar wordt er door de stamgroepleider een kindgesprek aangemaakt. Een kindgesprek is bedoeld om makkelijk en snel met elkaar te kunnen communiceren. Ook mededelingen, vragen en/of eventuele foto’s kunnen gedeeld worden. In Parro kunt u onder andere ook de agenda inzien van onze school waarin alle activiteiten worden vermeld en krijgt u een inzage in de stamgroep van uw kind en daarmee ons onderwijs. Ook vindt u hier overkoepelende informatie vanuit de schoolleiding.
Jaarlijks vinden er een drietal gespreksmomenten plaats. Tijdens deze momenten worden de actuele ontwikkelingen besproken van het individuele kind. Zowel het kind als stamgroepleiders als ouders/verzorgers hebben een aandeel gedurende de gesprekken. Deze worden gevoerd aan de hand van ons digitaal rapport en portfolio in één: MijnRapportfolio. MijnRapportfolio is een praatdocument waarbij het eigenaarschap en de ontwikkeling van het kind centraal staat. Juist in gesprek wordt duidelijk wat het verschil maakt en geeft inzicht in eigen handelen. Wij dagen kinderen uit om na te denken over hun eigen doelen, welzijn, ambities en ontwikkeling. Uiteraard kijken we samen naar de mogelijkheden van het kind. Deze worden ook besproken met u als ouders/verzorgers en het kind tijdens de reguliere gespreksmomenten. Indien daartoe aanleiding is, worden ouders/verzorgers tussentijds uitgenodigd. De stamgroepleider is het aanspreekpunt als het gaat om de groei en ontwikkeling van uw kind. Een gesprek buiten schooltijd is ook altijd mogelijk. Maak hiervoor van tevoren een afspraak in het kindgesprek. Samen vormen wij een drie-eenheid waarin de totale ontwikkeling van het kind centraal staat.
Gedurende het schooljaar vinden er inloopmomenten, vieringen en rondetafelgesprekken plaats om elkaar te ontmoeten. Dit om samen sterk te staan voor onze kinderen en het contact met elkaar laagdrempelig te houden. Samen zijn wij Jenaplanschool Heerde!
De onder-, midden- en bovenbouw heeft twee bouwouders. Zij helpen mee met verschillende hand- en spandiensten in de betreffende bouw (te denken valt aan: de jaaropening, sinterklaasviering, kerstviering en Koningsspelen). De bouwouders kunnen twee jaar verbonden blijven aan een bouw. Het kan incidenteel voorkomen dat bouwouders zich langer of korter verbinden aan een bouw. Daarnaast nemen Bouwouders nieuwe ouders/verzorgers mee in het reilen en zeilen van de school.
Activiteiten
Gedurende het schooljaar wordt er een oproep gedaan als het gaat om helpende handen bij verschillende schoolbrede activiteiten. Wij stellen het erg op prijs dat u, daar waar u kunt, meehelpt op onze school. De oproepen worden gedaan middels Parro, maar het kan ook zijn dat wij u persoonlijk benaderen.
Onze basisschool is een openbare Jenaplanschool in de prachtige groene omgeving van het buurtschap Hoorn, gemeente Heerde. Bij ons wordt Jenaplanonderwijs gegeven in een karakteristieke, sfeervolle en persoonlijke school.
Jenaplanschool Heerde is een openbare basisschool in het buurtschap Hoorn, gemeente Heerde. Samen met 22 basisscholen en 3 locaties voor voortgezet onderwijs op de Veluwe en in Zeewolde vormen wij Aurora Onderwijsgroep. Wij inspireren, bieden kansen en dagen uit. Op fijne, waarden gedreven scholen en in een organisatie waar een ieder welkom is, erbij hoort en zichzelf mag zijn.
Lees meer