Rondleiding

Samenleven in een stamgroep

Kinderen leren en werken met elkaar in stamgroepen. We hebben elkaar nodig: kinderen, stamgroepleiders en ouders/verzorgers. Met elkaar zorgen we voor een sfeer waar iedereen zich thuis voelt. In een stamgroep zitten kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar. Zo is elk kind een keer de jongste, de middelste, maar ook een keer de oudste in een groep. Van minder wetende naar meer wetende; elkaar helpen en uitleggen aan de ander is een ultieme manier om te leren. De rol in de groep vraagt elk jaar wat anders van de kinderen. De stamgroepleider is er om te stimuleren en te begeleiden in dit proces.

Alle stamgroepen vormen, in relatie met ouders/verzorgers en de stamgroepleiders, een mini-maatschappij en samen verkennen wij de wereld om ons heen.

Stamgroepwerk
Stamgroepwerk is het hart van ons onderwijs, waarin kinderen van verschillende leeftijden samenkomen om te leren, te verkennen en te ontdekken. We werken thematisch, waarbij we betekenisvol onderwijs bieden dat aansluit bij de interesses en vragen van de kinderen. In het stamgroepwerk worden ook de zaakvakken (zoals aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek) geïntegreerd in thematisch onderwijs. Het onderwijs is gebaseerd op onderzoekend leren, waarbij we samen de wereld om ons heen verkennen, verwonderen en begrijpen. Hierbij ligt de nadruk op het zorgen voor jezelf, de ander en de omgeving, en het ontwikkelen van een gevoel van verantwoordelijkheid. De stamgroepleider speelt een cruciale rol in dit proces. Hij of zij begeleidt de kinderen, zorgt ervoor dat zowel de kern- als de persoonlijke leerdoelen van de kinderen worden bereikt, en helpt hun vragen te beantwoorden.

Aan het einde van een thema organiseren we een viering, waarin we laten zien wat we hebben geleerd en ontdekt. Een viering kan in de stamgroep zijn, maar kan ook school breed zijn. Zo creëren we een leeromgeving waarin kinderen zich verwonderen, ontdekken en actief bijdragen aan hun eigen leerproces.

Bevers

Onderbouw

Deze stamgroep heet de Bevers omdat een Bever vindingrijk, sociaal en trouw is. Ook zijn ze ijverig. Bevers zijn bezig met een plan en daar houden ze zich aan. Bevers bouwen samen hun burcht en dit biedt veiligheid. Kleuters herkennen de eigenschappen en leren ook vanuit basisveiligheid. De fundering wordt gelegd en ze gaan werken naar de volgende stap in hun schoolloopbaan.

Giraffen en de Zebra’s

Middenbouw

De kinderen van onze middenbouw (3/4/5) zijn ‘de Giraffen en de Zebra’s’. Giraffen en Zebra’s leven in kleine groepen samen op de Savanne. Giraffen en Zebra’s zijn dieren die goed kunnen samenwerken. Dit kunnen de Giraffen en Zebra’s bij ons op school ook. Iedere Giraf heeft een uniek vlekkenpatroon en iedere Zebra een eigen streepjescode. In onze stamgroep mag ieder kind zijn eigen vlekkenpatroon of streepjescode laten zien… Je mag bij ons jezelf zijn!

Paradijsvogels

Bovenbouw

De kinderen in de bovenbouw (6-7-8) zijn ‘de Paradijsvogels’. Een Paradijsvogel is kleurrijk. De verschillende kleuren staan voor diversiteit. Elke Paradijsvogel heeft zijn of haar eigen kleuren, ook wel karaktereigenschappen en talenten. Als de Paradijsvogel zijn eigen kleuren heeft ontdekt en gegeven zal deze klaar zijn om uit te vliegen. De Paradijsvogel vliegt uit naar het volgende nest, het voortgezet onderwijs. Voor elke Paradijsvogel zal het volgende nest anders zijn, het is namelijk een plek (middelbare school) die past bij jou als mens!

Dolfijnen

Verrijkingsonderwijs

De Dolfijnen is een samengestelde groep van ongeveer zes kinderen uit verschillende bouwen die zich richten op verrijkend onderwijs. Door middel van een thema wordt met name het hogere orde denken gestimuleerd en het ‘leren’ leren. Zowel de groep als het aanbod zal afwisselend zijn. Van tevoren stemt de stamgroepleider met u als ouder/verzorger af of uw kind een periode gaat deelnemen.

Bij hogere orde denkvaardigheden gaat het om analyseren, evalueren en creëren. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van de taxonomie van Bloom. Bij het ‘leren’ leren wordt er binnen het proces van het project aandacht besteed aan mindset. Mindset is het Engelse woord voor ‘overtuiging’. Het staat voor de manier waarop kinderen denken over zichzelf en in het bijzonder over hun intelligentie, talenten en kwaliteiten. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een vaste mindset en een groei mindset. Kinderen die denken vanuit een vaste mindset geloven dat hun persoonlijke eigenschappen vaststaan en daarmee zul je het ‘moeten’ doen. Kinderen die denken vanuit een groei mindset geloven dat ze zichzelf steeds kunnen blijven ontwikkelen en verbeteren. Je talenten zijn dan het startpunt; je kunt steeds blijven groeien door hard te werken en ervaring op te doen.

Omdat wij alle stamgroepen voorzien van een naam met een visie hebben wij ervoor gekozen deze groep te benoemen tot ‘Dolfijnen’. Wist u dat dolfijnen sociale dieren zijn? Ze bedenken oplossingen voor problemen en gebruiken daarbij soms hulpmiddelen. Dolfijnen hebben hun eigen taal onderling die voor anderen niet te begrijpen zijn. Deze zoogdieren herkennen zichzelf in de spiegel en hebben een gevoel van sociale identiteit. Ze weten niet alleen wie ze zijn, maar ze hebben ook een gevoel van wie, waar en wat hun groepen zijn. Ze spelen snel op elkaar in en begrijpen de gezondheid en gevoelens van andere dolfijnen goed. Mooie kenmerken om met elkaar de uitdaging aan te gaan en ons verder te verdiepen en te verbreden op eigen niveau.

Ons team

Even voorstellen!

Alle

Onderwijsassistent

Leraar

Directie

Interne begeleiding

Anders

Marten van de Worp

Marten van de Worp

Vakdocent muziekonderwijs

ma
di
wo
do
vr
Marloes, Tamara

Marloes, Tamara

Vakdocenten vormingsonderwijs

ma
di
wo
do
vr
Kennismaken

Meld je aan voor een rondleiding door onze school

Onze basisschool is een openbare Jenaplanschool in de prachtige groene omgeving van het buurtschap Hoorn, gemeente Heerde. Bij ons wordt Jenaplanonderwijs gegeven in een karakteristieke, sfeervolle en persoonlijke school.

Een school van Aurora Onderwijsgroep

Over Jenaplanschool Heerde

Jenaplanschool Heerde is een openbare basisschool in het buurtschap Hoorn, gemeente Heerde. Samen met 22 basisscholen en 3 locaties voor voortgezet onderwijs op de Veluwe en in Zeewolde vormen wij Aurora Onderwijsgroep. Wij inspireren, bieden kansen en dagen uit. Op fijne, waarden gedreven scholen en in een organisatie waar een ieder welkom is, erbij hoort en zichzelf mag zijn.

Lees meer
Jenaplanschool Heerde Jenaplanschool Heerde Jenaplanschool Heerde Jenaplanschool Heerde Jenaplanschool Heerde
Copyright © 2025 Jenaplanschool Heerde Privacyverklaring
Weboplossing door    B&S Media IM